In de afgelopen jaren heeft groene interieurdecoratie aan populariteit gewonnen. Verticale tuinen en groene details voegen een frisse, natuurlijke toets toe die een gevoel van sereniteit en rust uitstraalt in elke ruimte. Levende bloemen en planten zijn echter niet in elk interieur mogelijk. Door planten te vervangen door geconserveerd mos, kun je je binnenruimte moeiteloos heruitvinden met levendig, weelderig groene moskunst. High-end hotels, moderne kantoorruimtes en luxueuze kuuroorden en woningen – allemaal nemen ze deze opkomende trend ter harte. 

Bij Moskunst vind je kunstwerken waarin hoogwaardig mos verwerkt is. Kunstenaar Pablo Senders combineert kunst met mos, wat zorgt voor unieke composities in elk van zijn werken. Daarnaast bestaan traditioneel moswanden, mospanelen, ingelijste moskunst, zoals mosschilderijen. Elke categorie heeft afzonderlijke kenmerken, een eigen prijskaartje en brengt een eigen sfeer. Hieronder leggen we je haarfijn de belangrijkste verschillen uit tussen al deze mosproducten.

Moswand, mosmuur

1. MOSWANDEN OF MOSMUREN

Wat als je je muren tot leven kon brengen met een groen wandsysteem dat geen licht nodig heeft, onderhoudsvrij is en voor onbepaalde tijd meegaat? Moswanden en mosmuurkunst brengen de schoonheid en de voordelen van de natuur binnen in je huis of kantoorruimte, zonder kostbaar onderhoud. Ze zijn gemaakt van geconserveerde natuurlijke materialen – verschillende soorten, kleuren en texturen van mos, kienhout, schors en geconserveerde planten. Dit materiaal was ooit levend, maar werd zorgvuldig en natuurlijk geconserveerd met glycerine en niet-giftige hars, waardoor ze hun groene kleur en vorm voor jaren behouden.

Verschillen met een levende plantenwand

Terwijl plantenwanden met levende planten een watersysteem, bodemsubstraat en natuurlijk licht nodig hebben, kan je moswanden plaatsen in ruimtes zonder daglicht, zoals kantoorgebouwen, ziekenhuizen en restaurants. In tegenstelling tot talrijke levende planten vereist mos minimaal onderhoud, waardoor je vrij kunt genieten van natuurlijk groen om je heen. Het enige wat een moswand nodig heeft is de juiste vochtigheid om de frisheid te behouden.

Hoewel verduurzaamd mos niet ademt zoals levend mos, heeft het nog steeds veel voordelen van een levende plantenwand. Het ziet eruit en voelt aan als een muur van levend mos en biedt de kalmerende, energie- en productiviteitsverhogende effecten van echte planten. Voor het ontwerp heb je keuze uit verschillende soorten en tinten mos. Ze zijn een duurzaam, betaalbaar (in vergelijking met andere soorten levende groene muren), onderhoudsvrij en verantwoord geproduceerd product.


Professionele context

In professionele context maken moswanden tevens een uitstekende achtergrond voor je bedrijfslogo. Letters en logo’s uit mos zijn een geweldige manier om kleur en textuur toe te voegen aan de binnenmuren van je kantoorruimte. Bedrijven kiezen er vaak voor om hun logo over de top van de moswand te monteren. Op die manier creëer je een prachtige signatuur van je merk.


Mosmuur of moswand

Een moswand kan ook meer doordacht ontworpen en uitgewerkt worden op maat door een kunstenaar of designer die bijzondere aandacht hebben voor design, kleur, materiaal en dimensie. Soms is een groot vlak van ononderbroken helder groen een uniek statement. Met een muur van mos voeg je een mystieke sfeer toe aan je huis of pand. Moskunstwanden vormen een eyecatcher in de ruimte en bieden tevens een geweldige akoestische isolatie.

2. MOSPANELEN

Onderhoudsgemak en kracht van de natuur 

Planten geven energie aan een kamer, maar vereisen onderhoud en daglicht. Met een mospaneel haal je de voordelen van de natuur naar binnen en kun je rustige en artistieke binnenruimtes creëren. Het toevoegen van natuurlijk groen aan je woning, restaurant, winkel of publieke ruimte verhoogt de creativiteit, vermindert gevoelens van onrust en stress, en verbetert het algemene welzijn van mensen. Geen wonder dus dat je mospanelen of moswanden steeds vaker aantreft.

Mosbewerking en ontwerp

Het mos wordt doorgaans geoogst in Europa en geconserveerd met een natuurlijke groene kleurstof om het een prachtige appeltjesgroene kleur te geven. Hoewel het bewerkt mos niet meer groeit, behoudt het de zachte, natuurlijke kwaliteiten van levend mos. De stukken mos worden op een paneel geprikt en gelijmd om het mospaneel te creëren. Dit maakt elk mospaneel een uniek ‘kunstwerk’. Om een naadloze afwerking te krijgen is echt vakmanschap nodig.

Installatie en flexibiliteit 

De installatie van een mospaneel is snel en eenvoudig. Panelen werken met een ophangsysteem, waardoor ze gemakkelijk te verplaatsen zijn. Door hun flexibiliteit, gemakkelijke installatie, minimaal onderhoud en lagere kosten, zijn ze ideaal voor elk huis of bedrijf. Ze nemen slechts twee tot drie centimeter ruimte vanaf de muur in beslag, niet veel meer dan een traditioneel ingelijst kunstwerk.

Mospanelen zijn onder meer geschikt om zuilen, stroken of plafonds te verfraaien. Daarnaast kunnen ze een catchy tafereel vormen op (kunst)beurzen, evenementen en tentoonstellingen. 

Mosschilderij

Mosschilderij in lijst

3. MOSSCHILDERIJEN

Mix van verschillende materialen

Mosschilderijen geven je groene vibes door het mengen van verschillende tinten en texturen van mos. Kunstenaars maken gebruik van takjes, bloemen, varens, stenen en andere natuurlijke voorwerpen om de kleur en textuur te versterken en het eindproduct een hint van verwondering te geven. 

One-of-a-kind kunstwerk

Een mosschilderij kan ook een vorm van schilderkunst zijn, waarin echt mos verwerkt is. Mosschilderijen kunnen volledig op gemaakt worden, in verschillende afmetingen en randafwerkingen. Het mos zelf kan in vrijwel elke kleur worden geverfd. Je zou het kunnen zien als het kiezen van behang. De keuze aan kleuren, patronen en omlijstingen is bijna onbeperkt. Zowel ronde, ovale als gewoon rechte schilderijvormen zijn mogelijk, naargelang je wensen. Elk mosschilderij is uniek, tijdloos, dynamisch en zal daarom nooit vervelen. 

Moskunst

4. MOSKUNST

Wat is moskunst?

Wil je je muren nieuw leven inblazen met kunst? Ingelijste moskunst geven een kale muur karakter en dimensie. Moskunst kan omschreven worden als combinatie en samenvloeiing van getekend, geschilderd en/of collagemateriaal met echt mos. De kunstenaar kan gebruik maken van fotografie, digitale kunst, schilder- of tekenwerk en mos, samengebracht tot één beeld of frame.


Elk moskunstwerk is handgemaakt en uniek

Premium moskunst is 100% handgemaakt en uniek. Een moskunstwerk brengt levendigheid toe aan elke ruimte met weelderige, blijvend groene, onderhoudsvrije mosdetails. Deze unieke details maken dat geen werk hetzelfde is. Je blijft ernaar kijken en ziet steeds nieuwe dingen in het moskunstwerk. Een werk kan ontworpen worden in elke vorm of maat, wat het een populaire optie onder interieurontwerpers en architecten. 

Natuur en kunst 

Hoewel een moskunstwerk een ontspannende wandeling in het park niet kan vervangen, kan het wel een biofiele ervaring creëren die de productiviteit, creativiteit en welzijn in je binnenruimte bevordert. Door verschillende tinten en texturen van mos te mengen, creëren kunstenaars unieke ‘schilderijen’ van mos die je een heerlijk groen gevoel geven. De kunstserie van Pablo Slenders bestaat uit 100% handgemaakte, one-of-a-kind moskunst, die past bij zowel moderne als rustieke interieurs. Deze moskunstwerken voegen een dynamische punch van kleur, natuur en textuur toe aan je ruimte.

5. MOSKUNSTWANDEN

Wat zijn moskunstwanden?

Soms is een simpele moswand niet voldoende en wil je als bedrijf je waarden/creativiteit uitstralen. In dat geval is een moskunstwand perfect. Hoogwaardige visuals in combinatie met natuurlijke elementen zorgen er voor dat jouw ruimte een magische touch krijgen.